Zij die niet pasten – de hergeboorte van vergeten vrouwenkracht

Ik ben een geboren Femdom Lady en ik geloof in de pure vrouwenkracht. Dat maakt ons niet méér dan mannen, dat maakt ons anders, maar zeker niet minder. En dat is helaas wat in de loop van de eeuwen wel getracht is ons te doen geloven. Dat vrouwen zwak en hulpeloos zijn en alleen maar goed kunnen gedijen in de schaduw van een man. Van gelijkheid is jammer genoeg nog nooit sprake geweest en we zijn ook al lang weer over ons hoogtepunt heen, in onze strijd naar gelijkheid. Kijk maar eens kritisch om je heen, hoe de wereld écht naar vrouwen kijkt. De ongelijkheid groeit weer met de dag. In plaats van vrouwen te eren om wie en wat ze zijn, worden ze… Nee, dat is een onderwerp voor een ander moment.

Zij die niet pasten - de hergeboorte van vergeten vrouwenkracht

Vrouwenkracht

Er zijn vrouwen van wie je nooit hebt geleerd op school. Vrouwen wier namen gefluisterd worden, of juist vervormd. Vrouwen die te groots, te wijs, te vrij of te dominant waren en daarom herschreven, belasterd, verdraaid. Ze waren leiders, genezers, koningin, ziener, dichteres, vrouwen met grote vrouwenkracht. Maar de geschiedenis maakte van hen hoeren, heksen, hysterici. Of ze verdwenen gewoon. Uit de boeken. Uit verhalen. En uit het collectieve geheugen.

Want een vrouw die in haar kracht staat, is beangstigend. Voor wie vasthoudt aan controle. Aan systemen. Aan regels waarin zij niet past. En dus werd haar stem gedempt. Haar blik besmeurd. Haar kracht vervormd tot gevaar. Niet omdat zij slecht was, maar omdat haar bestaan een spiegel was. Voor wat de wereld niet durfde aankijken: de pure, liefdevolle, ongetemde kracht van het vrouwelijke.

Waarom deze serie over vrouwenkracht?

Omdat het tijd is. Tijd om vrouwen terug te halen in hun volle waarheid. Niet als slachtoffer. Niet als martelaar. Maar als kracht. Niet perfect. Wel echt.

Deze serie is geen geschiedenisles. Het is een herinnering. Een eerherstel. Een uitnodiging. Voor jou, die dit leest. Om te voelen wat we zijn kwijtgeraakt. En wat we opnieuw tot leven kunnen brengen. Want de onderdrukking van vrouwenkracht is geen hoofdstuk uit een ver verleden. Het is iets dat vandaag nog steeds gebeurt. In subtiele woorden, in lachjes en in machtsstructuren. In wat we normaal zijn gaan vinden.

Wat je kunt verwachten

In de komende delen breng ik je mee naar het verhaal achter de vrouw. Niet de mythe. Niet het beeld dat van haar is gemaakt. Maar wat eronder ligt. Wat haar dreef. Wat ze bezat.

Vrouwen zoals:

1. Maria Magdalena

Oorspronkelijk een spirituele leider, volgelinge van Jezus, en in sommige bronnen zelfs zijn levensgezel. In de kerkgeschiedenis eeuwenlang neergezet als ‘boetvaardige zondares’ of prostituee.
Maar in werkelijkheid? Een krachtige vrouwelijke spirituele figuur die waarschijnlijk een grote rol speelde in Jezus’ werk en overlevering.

2. Cleopatra

De laatste farao van Egypte. Meertalig, strategisch briljant, politiek invloedrijk. Maar hoe kennen we haar vaak? Als de verleidster, de ‘seksbom’ die mannen gebruikte. De waarheid? Ze was een geleerde diplomaat die haar volk leidde in een tijd van Romeinse dreiging.

3. Hypatia van Alexandrië

Griekse wiskundige, astronoom en filosoof in de 4e eeuw. Eén van de eerste vrouwelijke geleerden. Hoe stierf ze? Gelyncht door religieuze fanatici. Later werd ze uitgeschreven uit veel academische geschiedschrijving. Waarom? Omdat ze stond voor rede, wetenschap en onafhankelijkheid, als vrouw.

4. Jeanne d’Arc (Johanna van Orleans)

Liet zich niet onderwerpen aan kerk of staat. Tienermeisje dat legers leidde. Hoe werd ze afgeschilderd? Als heks, ketter, gek. Uiteindelijk? Verbrand op de brandstapel. Pas later heilig verklaard.

5. Lucretia Borgia

Dochter van paus Alexander VI. Vaak afgeschilderd als incestueuze gifmengster. Maar volgens veel historici? Een politieke speelbal, slachtoffer van de Borgia-dynastie, én een vrouw met eigen intelligentie en daadkracht.

6. Lilith (uit mythologie)

De eerste vrouw van Adam volgens oude Joodse teksten. Weigerde zich te onderwerpen. En dus? Verbannen uit het paradijs. Later neergezet als demon, kindermoordenaar, symbool van ongehoorzame vrouwelijkheid. Maar feitelijk? De oervrouw die weigerde haar kracht te onderdrukken.

7. Empress Wu Zetian (China, 7e eeuw)

De enige officiële vrouwelijke keizer van China. Liet zich niet als ‘bijvrouw’ wegzetten. Wat deden latere geschiedschrijvers? Beschuldigden haar van wreedheid, moord en onvrouwelijk gedrag. Ondanks haar prestaties.

8. Anne Boleyn

Tweede vrouw van Hendrik VIII, moeder van Elizabeth I. Hoe werd ze herinnerd? Als manipulatief, seksueel losbandig, heksachtig. Maar in werkelijkheid? Ze had een scherpe politieke geest en viel ten prooi aan een patriarchaal machtsspel.

9. Gráinne Ní Mháille (Grace O’Malley)

16e-eeuwse Ierse zeekapitein en clanleider. Wat deed ze? Vocht tegen Britse onderdrukking, leidde haar eigen vloot.
Hoe werd ze afgeschilderd? Als piratenhoer, gevaarlijk wijf. De waarheid? Een geniale strateeg en symbool van Ierse onafhankelijkheid.

10. Juana Inés de la Cruz

17e-eeuwse Mexicaanse dichteres, theoloog en feministisch denker in klooster. Wat deden de kerkleiders? Censureerden haar werk, dwongen haar tot stilzwijgen. Waarom? Omdat ze intellect en woorden gebruikte als wapen — en dat werd vrouwen niet toegestaan.

Ik schrijf niet om te bewijzen. Ik schrijf om te herinneren. Omdat hun kracht onze kracht is. Omdat hun stem in ons leeft.

Liefdevol leiderschap

Ik schrijf dit ook als Femdom lady. Omdat ik geloof in de vrouwelijke kracht. In zachte dominantie. Liefdevol leiderschap. In weten wie je bent, zonder te buigen. Deze serie is mijn knieval voor die vrouwen. Om hen in ere te herstellen. Met woorden, waarheid en met warmte. Voor hen, voor ons en voor alles wat nooit meer vergeten mag worden.

Meer informatie

Maria Magdalena

Bronvermelding

Tekst: Mrs Moriah
Fotografie: 123rf.com

lijnfl