Hélène Gillet: Het wonder van 17e eeuwse overleving
Al eerder bespraken we op deze site krachtige vrouwen uit de geschiedenis, zoals bijvoorbeeld Cleopatra. Vandaag wil ik graag even stil staan bij een andere vrouw, Hélène Gillet. De kans is groot dat je nog nooit van haar hebt gehoord. Toch verdient zij onze aandacht.
Hélène Gillet
Hélène Gillet, een naam die door de geschiedenis echoot met een mengeling van mysterie, tragiek en ongelofelijke veerkracht. Dit is het verhaal van een vrouw die de tand des tijds trotseerde, geboren rond 1604 en gestorven in 1628, bekend om haar onwaarschijnlijke overleving van een executie in het 17e -eeuwse Frankrijk. Laten we duiken in haar boeiende verhaal.
Een dappere dochter in duistere tijden
De volledige biografie van Gillet is helaas niet bewaard gebleven, dus we moeten het doen met wat er nog wel over haar te vinden is. Hélène is geboren rond 1604, in een tijdperk gekenmerkt door politieke onrust en maatschappelijke veranderingen. Ze groeide op in een invloedrijke familie die haar opvoedde met de strikte normen en waarden van die tijd. Ondanks de beperkingen van haar tijd en geslacht, onderscheidde ze zich door haar vastberadenheid en ontembare wil.
De beschuldiging: Een vervloekte moeder en kind
Haar vader, Pierre Gillet, was een prominente figuur als koninklijke kastelein van Bourg-en-Bresse en had naast haar nog andere kinderen. Op enig moment werd de 21- of 22-jarige Hélène beschuldigd van een geheime zwangerschap en verdacht van kindermoord. Ze geeft aan dat ze niets kan herinneringen van een verkrachting, zwangerschap en miskraam. Ze werd aanvankelijk vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.
Toen kort nadat een soldaat het lichaam van een baby in een struik op het terrein ontdekte, werd Gillet opnieuw gearresteerd en naar Dijon gebracht. Ze werd voor de rechter gebracht, waar op 6 februari 1625 de doodstraf voor moord werd uitgesproken. Het verzwijgen van een zwangerschap moest worden veroordeeld als kindermoord, evenals een doodgeboorte zonder getuigen. Vanwege haar afkomst had ze het voorrecht door het zwaard te worden onthoofd.
De fatale dag die het begin was van een legende
Hélène Gillet werd naar het schavot geleid, haar lot bezegeld door de beschuldigingen tegen haar. De uitvoering van het doodvonnis op 12 mei 1625 op de executieplaats van Morimont buiten Dijon mislukte. De beul Simon Grandjean miste tweemaal de nek van Hélène en zocht toen zijn toevlucht in de kapel van Morimont. Zijn vrouw, die aanwezig was, probeerde het doodvonnis in haar eentje uit te voeren door te proberen Hélène Gillet te wurgen en haar vervolgens met een scherpe schaar neer te steken. De verontwaardigde menigte die aanwezig was, liep uit de hand en lynchte zowel Simon Grandjean als Madame Grandjean. Hélène Gillet, ernstig gewond, werd naar een dokter gebracht en herstelde.
De wending: een nieuw leven na de dood
Na het overleven van de executie werd Gillet opgenomen in een Bernardine-klooster, waar ze de rest van haar (korte) leven doorbracht. Hélène Gillet werd een symbool van ongerechtigheid en de onderdrukking van vrouwen.
Omdat het doodvonnis niet kon worden uitgevoerd zonder een beul, en omdat het lokale parlement met reces was, konden de aanhangers van Gillet, waaronder de jurist Charles Fevret, een verzoekschrift indienen bij Lodewijk XIII. Op 5 juni 1625, ter gelegenheid van het huwelijk van zijn zus Henrietta Maria met Charles I, annuleerde hij het proces tegen Gillet en hief hij het doodvonnis op.
Volgens een in 1782 geschreven grafschrift zou ze rond 1628 zijn overleden als gevolg van medische wanpraktijken; ook de verklaring voor het grafschrift geeft dezelfde oorzaak (“par la faute d’un Médecin“):
Ci-gît, qui, mal décapitée,
Fut ensuite mal étranglée,
Mais que le Médecin Lourdas
Trois ans après, ne manqua pas.
Hier ligt er een zwaar onthoofd,
daarna zwaar gewurgd.
Maar de dokter Lourdas
liet drie jaar later de kans niet onbenut
De erfenis van Hélène Gillet
Het verhaal van Hélène Gillet doet ons nadenken over de strijd van vrouwen tegen onderdrukking en stigmatisering. Haar legende levert een krachtige boodschap over de veerkracht van de vrouwelijke geest. Hélène werd een symbool van de strijd tegen onrechtvaardigheid en voor de erkenning van de rechten van vrouwen. Ze vormt een krachtig beeld van vrouwelijke moed en vastberadenheid.
De lessen van Hélène Gillet
Hoewel de wereld sinds de 17e eeuw enorm is veranderd, biedt het verhaal van Hélène Gillet waardevolle lessen voor onze tijd. Het is een herinnering aan de ongelofelijke kracht van de menselijke geest en de noodzaak om te vechten tegen onrechtvaardigheid in al zijn vormen.
Meer informatie
Maak kennis met de meest bekende femdom lady: Cleopatra
Ook jij bent een goddelijk wezen, The madonna codes
Wat is Femdom?
Over het onderdrukken en vereren van de vrouw